Na mecie konkursu „Tesco dla szkół – Przyszłość na talerzu”

Tegoroczna innowacyjna formuła konkursu oparta została na rywalizacji, przez co w interesujący sposób poruszała ważne społecznie kwestie dotyczące odżywiania.
Trzy pierwsze obowiązkowe zadania: pokazanie drogi produktu „od uprawy do potrawy”, stworzenie etykiety produktu oraz plakatu promującego wiedzę o pochodzeniu żywności, nasza drużyna „Drawskie artystki aktywistki” wykonała śpiewająco. Bez najmniejszych problemów przeszliśmy do etapu drugiego.
Wybraliśmy jeden z trzech proponowanych bloków tematycznych: Eksperymentalna kuchnia F.O.O.D. Spośród puli zadań praktycznych nam spodobały się następujące:
- wykonanie szaszłyków owocowych – pysznych i zdrowych,
- upieczenie chleba, domowego, pachnącego, z chrupiącą skórką,
- wyprawa do producenta żywności, podczas której odwiedziliśmy pasiekę p. Ryszarda i Grzegorza Kruczków,
- wykonanie sosu do sałatki owocowej – oryginalnej, bo z dodatkiem pietruszki.
Zdobyte punkty w konkursie zamieniliśmy na nagrodę: Eksperymenty szalonych naukowców, które wprowadzą młodych przyrodników w świat doświadczeń chemicznych.
Nad realizacją zadań czuwali: Magdalena Żoch, Magdalena Mejger – Krasucka, Joanna i Grzegorz Kruczek.
Dziękujemy Zuzi Tutur, Oliwii Wiśniewskiej, Eli Krasuckiej, Agacie Staniec, Marysi Olejnik, Oliwii Mularczyk, Magdzie Karow oraz wszystkim życzliwym osobom, które poświęciły czas na wykonanie podjętych zadań.
 
Joanna i Grzegorz Kruczek