Cały trzygodzinny pobyt podzielony był na trzy części.
Zaczęło się od wykładu na temat rodzajów czekolady oraz nauki techniki malowania czekoladą. Przed przystąpieniem do malowania uczniowie ubrali się w fartuchy i czapki. Wykonali czekoladowego żółwia z trzech rodzajów czekolady: mlecznej i białej i deserowej. Malowanie czekoladą wymagało użycia siły i współpracy obu rąk równocześnie, co stwarzało dużą trudność. Jednak wykonane prace były piękne i słodkie. Spośród nich jury wybrało najpiękniejsze.
Zwyciężyli: Oliwier Kowalik z klasy II c i Karolina Rećko z klasy III b. Ich żółwie były najznakomitsze.
Zwycięzcy otrzymali niezwykłe, czekoladowe nagrody niespodzianki.
W drugiej części warsztatów uczniowie obejrzeli film edukacyjny opowiadający o procesie produkcji czekolady. Dowiedzieli się skąd pochodzi jej główny składnik – kakao. Mieli też niecodzienną okazję dotknąć i obejrzeć owoce oraz nasiona pochodzące z kakaowca. Trzecia część to degustacja pitnej czekolady.
Następnie każdy uczeń musiał wykonać czekoladowego szaszłyka składającego się z ośmiu owoców: krajowych i egzotycznych. Wszystko to trzeba było zanurzyć w dowolnym rodzaju czekolady i apetycznie skonsumować. Pychotka!
Na koniec wizyty dzieci odebrały zastygniętego z czekolady własnoręcznie wykonanego żółwia oraz czekoladowe, "misiowe" lizaki, którymi należało pochwalić się rodzicom.
To była super przygoda. Czekoladowa, słodka, smakowita.
Irena Wilczyńska-Pękalska