wysłany przez adminR
na pon., 21.03.2016
21 marca to wyjątkowa data w kalendarzu roku szkolnego. Uczniowie czekają na ten dzień z niecierpliwością, bo wiedzą, że w tradycji szkoły Pierwszy Dzień Wiosny obchodzi się w niecodzienny, uroczysty sposób. Wiosna to najpiękniejsza pora roku, dlatego Pierwszy Dzień Wiosny jest bardzo radosny i wyczekiwany przez wszystkie dzieci.
W jaki sposób oryginalnie wiosnę przywitać, zastanawiali się uczniowie młodszych klas naszej szkoły. Po namyśle Samorząd Uczniowski klas I - III wraz z panią A. Podgórną zaplanowali Pierwszy Dzień Wiosny w następujący sposób. Każda z klas miała za zadanie przygotować ciekawy przepis na zdrową, wiosenną sałatkę, surówkę, koktajl, etc. Na każdym z korytarzu umieściliśmy ciekawe, przepełnione wiosennymi barwami prace plastyczne oraz najrozmaitsze kulinarne przepisy na smaczne "witaminowe bomby". Było dużo pracy i radości, bowiem dzieci z wielką pasją oddały się temu kulinarnemu zajęciu. Wszędzie w szkole tego dnia było kolorowo, wesoło, radośnie.
W jaki sposób oryginalnie wiosnę przywitać, zastanawiali się uczniowie młodszych klas naszej szkoły. Po namyśle Samorząd Uczniowski klas I - III wraz z panią A. Podgórną zaplanowali Pierwszy Dzień Wiosny w następujący sposób. Każda z klas miała za zadanie przygotować ciekawy przepis na zdrową, wiosenną sałatkę, surówkę, koktajl, etc. Na każdym z korytarzu umieściliśmy ciekawe, przepełnione wiosennymi barwami prace plastyczne oraz najrozmaitsze kulinarne przepisy na smaczne "witaminowe bomby". Było dużo pracy i radości, bowiem dzieci z wielką pasją oddały się temu kulinarnemu zajęciu. Wszędzie w szkole tego dnia było kolorowo, wesoło, radośnie.
To owocowe witaminki wprawiły dzieci w wesoły nastrój. Niektóre przepisy dzieci przygotowały w domach, wyszukały w Internecie, czy w książkach kucharskich.
Jednak najwięcej radości sprawiła im kulinarna improwizacja. Wszystko było smaczne i zdrowe, przygotowane w higienicznych warunkach i z dbałością o "sztukę kulinarną". W trakcie przygotowywania sałatek na stołach królowały jabłka, gruszki i śliwki, ale nie zabrakło też mandarynek, bananów, pomarańczy, winogrona, kiwi, ananasa oraz truskawek. Podczas krojenia uczniowie byli bardzo skupieni, a w czasie posiłku zachwytom oraz dokładkom nie było końca.
Dzieci układały również witaminowe hasła zachęcające do propagowania zdrowych zasad żywienia i zdrowego stylu życia. Oto jedno z nich: "Na zielono się ubrali i sałatki przygotowali. Warzywną i owocową. Zdrową, smaczną i kolorową".
Jednak najwięcej radości sprawiła im kulinarna improwizacja. Wszystko było smaczne i zdrowe, przygotowane w higienicznych warunkach i z dbałością o "sztukę kulinarną". W trakcie przygotowywania sałatek na stołach królowały jabłka, gruszki i śliwki, ale nie zabrakło też mandarynek, bananów, pomarańczy, winogrona, kiwi, ananasa oraz truskawek. Podczas krojenia uczniowie byli bardzo skupieni, a w czasie posiłku zachwytom oraz dokładkom nie było końca.
Dzieci układały również witaminowe hasła zachęcające do propagowania zdrowych zasad żywienia i zdrowego stylu życia. Oto jedno z nich: "Na zielono się ubrali i sałatki przygotowali. Warzywną i owocową. Zdrową, smaczną i kolorową".
Tego dnia wszystkie dzieci przyszły do szkoły ubrane w wiosenny, zielony kolor. Szkoła zazieleniła się niczym wiosenna łąka. Przed południem utopiliśmy Marzannę - symbol odchodzącej zimy. Dzieci z kwiatami, gałązkami i kolorowymi bibułkowymi kwiatami spacerowały przez park szukając wiosny. Poszukiwaniom towarzyszyło motto: „Ten kto ma oczy i uszy otwarte jest znakomitym obserwatorem, ujrzy wiosnę, usłyszy ją i poczuje.” Wiosna to przecież słońce, zielone pąki i pierwsze kwiaty, to świergot ptaków i powiew ciepłego wiatru.
Irena Wilczyńska-Pękalska